Cencaru Pecal Kencur
Assalamualaikum dear my fellow friends..
Ini menu makan tengah hari kami..
Maaflah..agak lama juga saya tak berkongsi resepi di blog ini..
Almaklum,my life goes so busy lately 🤭🤭
Ok..tanpa (membebel) dengan lebih panjang lagi..
Di sini saya kongsikan resepi
Cencaru Pecal Kencur ya..
Let's check it out my dear fellow friends..
Bahan untuk ditumbuk:
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 tangkai cili padi
9 ketul cekur
Bahan utama:
2 ekor ikan cencaru dipotong 2
Bahan lain:
Air untuk mereneh
1 kotak kecil Santan Kara
Garam secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa
Daun cekur dipotong halus
Langkah langkah:
Siang ikan.Potong kepada 2 bahagian.
Sediakan bahan seperti dalam gambar.
Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili padi, dan cekur.
Didihkan air.Setelah air menggelegak,masukkan bahan yang ditumbuk tadi.
Masukkan garam.
Masukkan ikan cencaru.
Tunggu sebentar.Selepas itu,masukkan 1 kotak Santan Kara pek kecil.
Kecilkan api.Masukkan daun cekur.Perasakan dengan menambah sedikit Ajinomoto.
Setelah semua bahan sebati,
Cencaru Pecal Kencur
sedia dinikmati.
Selamat mencuba resepi ini ya!
Comments