RESEPI SAMBAL KICAP JOHOR-confirm sedap.
Assalamualaikum sahabat2 alam mayaku sekalian...
Entry kali ni saya nak share resepi sambal kicap Johor yang marvellous.
Ya,saya tahu senang je ni...
Tapi kalau kepada sesiapa yang tak pernah makan atau tak pernah buat sendiri,boleh lah cuba ya.
Okey. Bahan-bahannya:
Entry kali ni saya nak share resepi sambal kicap Johor yang marvellous.
Ya,saya tahu senang je ni...
Tapi kalau kepada sesiapa yang tak pernah makan atau tak pernah buat sendiri,boleh lah cuba ya.
Okey. Bahan-bahannya:
- lada kecil dalam segenggam kecil
- 1 sudu gula pasir
- Kicap(saya suka guna kicap Jalen-optional)
- 2 ulas bawang putih.
- buang tangkai lada kecil.
- kopek bawang putih(taknak kopek pon boleh.Nnati kita nak goreng bawang ni)
- Basuh lada kecil dan bawang putih tadi.
- Panaskan minyak.Jangan banyak sangat.Agak-agak dalam 1 senduk minyak sudah cukup.
- Masa goreng lada ni,dia akan meletup-letup sikit.Mak saya pesan,kalau taknak dia meletup,belah hujung setiap lada kecil tu dulu sebelum digoreng.Ini petua orang2 dulu ya...
- Baik.agak2 dah masak,tumbuk lada kecil tadi dan bawang putih.
- Masukkan gula.Tumbuk sekali.
- Dah agak-agak lumat,kaup pes tadi dan masukkan ke dalam bekas.tuang kicap.Jangan pekat sangat dan jangan cair sangat.Agak-agak dah pekat tu,okeylah tu...
Senang je kan.
Selamat mencuba semua...
Comments